De Weerbare Omdenker
Kennisbank
Kennispagina voor ouders, (jeugd)professionals, advocaten, familierechters
(Ex-)partnergeweld, kindermishandeling en verwaarlozing speelt achter heel veel voordeuren! Het komt heel veel voor, onzichtbaar en verwoestend!
Er zijn vier typen (ex-)partnergeweld (bron: https://www.conflictscheiding.eu/partnergeweld-bij-conflictscheidingen/):
- Dwingende controle, Coercive Controlling Violence of ook wel intieme terreur genoemd (= psychisch-emotionele, fysiek, financieel eenzijdig (ex-)partnergeweld, kindermishandeling en verwaarlozing), wordt gepleegd door zowel mannen als vrouwen;
- Gewelddadig verzet, Violent Resistance, is geweld waarbij het slachtoffer zich verdedigt of verzet tegen de partner die het psychologische overwicht heeft en/of lichamelijk sterker is;
- Reactief partnergeweld, Common Couple Violence. Reactief partnergeweld is de meest voorkomende vorm van partnergeweld. Het is wederkerig geweld met een grote verscheidenheid in frequentie en ernst. Reactief partnergeweld wordt even vaak gepleegd door vrouwen als door mannen;
- Door de scheiding uitgelokt geweld, Separation-Instigated Violence. Dit type partnergeweld ontstaat pas als reactie op de scheiding, bijvoorbeeld omdat een van de partners in paniek raakt of woedend wordt in reactie op de aangekondigde scheiding.
Hoe (ex-)partnergeweld c.q. coercive control en ouderverstoting er concreet uitziet in de praktijk:
Stichting Het Verdwenen Zelf – De documentaire ‘Zij lijkt het probleem te zijn’ (N.B.: de man/vader kan ook het slachtoffer van geweld zijn en de vrouw/moeder pleger van geweld). https://professionals.verdwenenzelf.org/documentaire/
Leslie Morgan Steiner – Tedtalk ‘Why domestic violence victims don’t leave’ https://www.youtube.com/watch?v=V1yW5IsnSjo
Jan Storms – Podcast ‘Jan Storms over psychopathie’ https://www.youtube.com/watch?v=q1FMmeTF8asorg/nl/boeken/
Ad Oud – Symposium ‘Symposium over ouderverstoting’ https://youtu.be/3tqf_-p6Ad8
Coercive control – Animatie – Where is the line? https://youtu.be/DmbTqFH4x0w
(Ex-)partnergeweld en de impact hiervan op het kind wordt zwaar onderschat:
- “Het is voor kinderen essentieel om in een veilige omgeving op te groeien en zich door middel van een goede opvoeding te ontwikkelen. Helaas is dit nog niet voor alle kinderen een gewone zaak. Kindermishandeling of verwaarlozing komt nog steeds voor.
Volgens het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) worden er ieder jaar 119.000 kinderen mishandeld, misbruikt of verwaarloosd. Dat komt neer op ongeveer 3 procent van alle kinderen in Nederland.” (bron: https://www.zorgwijzer.nl/zorgwijzers/kindermishandeling)
En dit is nog maar het topje van de ijsberg.
- Om kinderen veilig op te kunnen laten groeien is het van belang dat ouders zichzelf óók veilig voelen in hun eigen thuissituatie, om van daaruit een veilige opvoeding te kunnen bieden aan hun kind. Hiervoor is nog een flinke draai nodig in denken en communiceren in Nederland bij (jeugd)professionals, rechters, advocaten, mediators, etc.. Groei naar bewustzijn hierin is hard nodig.
(Ex-)partergeweld, kindermishandeling en verwaarlozing gaan hand in hand. Het getuige zijn als kind van (ex-)partnergeweld jegens de voor het kind veilige ouder en het onderdeel gemaakt worden van dit geweld (ouderverstoting), is ook kindermishandeling.
- Fonds Slachtofferhulp meldt:
“De cijfers van kindermishandeling zijn verontrustend. Zeker als je bedenkt hoe groot de impact van kindermishandeling is op de lange termijn. En lang niet alle kinderen krijgen de hulp die ze nodig hebben.”
(https://lnkd.in/eGxJWquA) - “Gevolgen van kindermishandeling op lange termijn zijn allerlei psychische problemen, waaronder posttraumatische stressstoornissen en dissociatieve stoornissen. Ook gezondheidsklachten zonder aanwijsbare lichamelijke oorzaak komen voor.” (bron: https://lnkd.in/eaDWW8Ti.)
Gevolgen kindermishandeling uitgeschreven op: https://lnkd.in/epBV6vV9: https://lnkd.in/eSTXvKkN
- Voor ouders in onveiligheid: Zorg voor een duidelijke strategie met de koers: Rust en Veiligheid voor jezelf en je kind. Zorg voor steun in jouw onveilige situatie. Safety First! Ga bouwen aan je eigen Safe Village. Vraag mensen om je heen om mee te helpen er te Zijn voor je kind en jou als ‘veilig dorp’. Dit is niet te doen alleen!
- Wat je als ouder kunt doen voor je kind in onveiligheid is er Zijn als veilige ouder voor je kind. Door te luisteren naar je kind in waar hij of zij zit en hem of haar te steunen, erkennen, zien.
- Als je kind zich niet gehoord voelt door professionals kan hij of zij Jeugdstem vragen mee te gaan in gesprekken met professionals. Jeugdstem: https://jeugdstem.nl/
- Als je kind zich niet gehoord voelt door zijn of haar coercive control ouder en professionals kan je kind een informeel verzoek indienen bij de rechter middels de Stichting Kinder- en Jongerenrechtswinkel – https://kjrw.eu/
- Voor ouders: Zorg voor steun voor jezelf van bijv. Jeugdstem (https://jeugdstem.nl/ ) als je merkt dat je niet wordt gehoord noch serieus wordt genomen door professionals in jullie onveilige realiteit. Dan is het direct tijd voor een klachtgesprek met steun van Jeugdstem en ook de leidinggevende erbij om de neuzen de goede kant op te krijgen.
- Voor professionals: Neem kind en ouder serieus die dagelijks overleven in geweld! Wil weten waar kind en ouder vandaan komen en oordeel niet! Vraag, bevraag en vraag door als professional. Wees een OEN: Open, Eerlijk, Nieuwsgierig. Doe het verhaal van ouders niet af als een incident of als: “We verschillen van visie” “Dat is jouw beleving” “We zien het niet”. Leer de geweldspatronen en -mechanismen te (h)erkennen!
- Voor professionals: Dwingende controle is veel voorkomend in Nederland, maar wordt nog amper (h)erkend. Weet: door kind en ouder niet te (h)erkennen in de oorzaak van hun onveilige realiteit, raken ze gehertraumatiseerd.
- Voor professionals: In Nederland zijn er veel kinderen van ouders met psychiatrische problematiek (KOPP) en kinderen van ouders met verslavingsproblematiek (KOV) die niet worden (h)erkend (https://mentaalbeter.nl/artikelen/wat-zijn-kopp-kov-kinderen-en-wat-kun-je-voor-ze-doen/ ), welke nog al eens de onterechte stempel ADHD, autisme, ADD, etc. krijgen. Het kind is in onveilige thuissituaties als het kanariepietje in de mijn.
- Voor professionals: “In Nederland zijn er ieder jaar 405.000 ouders die te maken hebben met een psychische stoornis en/of een verslaving. Eén op de drie kinderen heeft hiermee te maken. Voor kinderen kan dit heel moeilijk zijn en een deel van deze kinderen ontwikkelt later zelf problemen. Je kunt deze kinderen helpen door een beschermende factor te zijn.” (https://mentaalbeter.nl/artikelen/wat-zijn-kopp-kov-kinderen-en-wat-kun-je-voor-ze-doen/ )
- Voor professionals: Onderliggend eigen transgenerationeel trauma en/of verslavingsproblematiek, een licht verstandelijke beperking (*LVB) bij één (of beide) ouder(s) zijn geregeld oorzaak van (ex-)partnergeweld, kindermishandeling en verwaarlozing in heel veel van deze situaties. Leer kind en ouder te zien en horen als professional in wie zij zijn en waar zij vandaan komen.
- Ouder, laat je goed informeren, adviseren en coachen als ouder in jouw geweldssituatie naar Eigen Regie, Weerbaarheid, Rust én Veiligheid.
Jouw onveilige realiteit is echt! Jouw verhaal moet serieus genomen worden.
Zoek hierbij steun! Dit is niet te doen alleen.
- Professional, laat je professioneel trainen, opleiden, informeren en inspireren in het leren (h)erkennen en stoppen van psychisch-emotioneel, fysiek, financieel (ex-)partnergeweld, kindermishandeling en verwaarlozing.
Wees er voor kind en ouder in onveiligheid. Focus in je begeleiding op Rust en Veiligheid voor kind en ouder en geef ruimte aan hun realiteit. Hoor dit écht!
Maak een gedegen, feitelijke analyse van de situatie van kind en ouder. Dus luister goed, tussen de regels door, naar kind en ouder. Wees een OEN: Open Eerlijk Nieuwsgierig.
Zoek je steun als professional bij experts! Dit is niet te doen alleen.
KiCfoundation, hulp na emotioneel geweld bij kinderen – Werkt met de ouder voor het kind – Biedt: juridische ondersteuning, sociaal-emotionele ondersteuning, begeleiden hulpaanvragen – contact: https://kindincrisis.nl/ & info@kindincrisis.nl
Anita Wix en Maaike Brunekreef – Educatie, advies en innovatie op het gebied van geweld in relaties – Geweld achter de voordeur signaleren: ‘Niks huiselijks aan huiselijk geweld’ – Expertise kindermishandeling en partnergeweld – auteurs Achter de Voordeur spel.
Anita Wix: https://www.anitawix.nl/
Maaike Brunekreef: Maaike@achterdevoordeurproducties.nl
Jan Storms – deskundig en expert op het gebied van psychopathologie en ouderverstoting – https://psychopathie.info/nld/
Auteur ‘Destructieve relaties op de schop’- https://janstorms.org/nl/boeken/
Stichting Het Verdwenen Zelf – Herstellen van emotionele en psychische mishandeling – https://professionals.verdwenenzelf.org/
Website Stichting Het Verdwenen Zelf: https://verdwenenzelf.org/
Ervaringen van slachtoffers: https://verdwenenzelf.org/ervaringen-van-clienten/
Voor jongeren: https://verdwenenzelf.org/jongeren/
Sietske Dijkstra – psycholoog, expert complexe scheidingen –https://www.rinogroep.nl/opleiding/7520/complexe-scheidingen.html#
Artikel ‘De noodzaak om coercive control (dwingende controle) te erkennen – Hoe herken en doorzie je een instrumenteel geweldspatroon?’ –
https://www.sietske-dijkstra.nl/wordpress/wp-content/uploads/LR-Sozio_19_4-paginas-30-33.pdf
Sander van Arum – orthopedagoog/psychotherapeut/systeemtherapeut – “Eerst samenwerken voor veiligheid, dan samenwerken voor risicogestuurde zorg” –https://civilcare.org/index.php/opleidingen
Professor Corine de Ruiter, PhD – Professor of Forensic Psychology – https://www.conflictscheiding.eu/partnergeweld-bij-conflictscheidingen
Ad Oud – psychotherapeut, niet meer praktiserend – deskundig en expert op het gebied van psychopathologie en ouderverstoting – Symposium over ouderverstoting – https://youtu.be/3tqf_-p6Ad8
Beppie Vermeulen – “Ik weet wat het is om gevangen te zitten in een gewelddadige relatie. Ik weet wat voor pijn en moeite het kost om daaruit te ontsnappen. Het is mij gelukt. En ik weet dat het jou ook kan lukken. Omdat ik je daarbij help. Als coach, buddy, luisterend oor en als ervaringsdeskundige.” – https://kabebe.nl/
Auteur ‘Vuile mafketel’ – https://www.uitgeverijklaretaal.nl/vuile-mafketel.html
Monique Meulemans – “Graag help ik jou om meer impact te hebben op situaties waar oudervervreemding of ouderverstoting speelt. Zowel professionals als ouders kunnen bij mij terecht voor trainingen, workshops en coaching.” – https://moniquemeulemans.nl/
Auteur ‘EMOTIONEEL GEVANGEN’ – “In Emotioneel gevangen worden inzichten van deskundigen geïllustreerd met de indringende ervaringen van ouders die na een scheiding hun kinderen niet meer mochten zien. Ook volwassenen die als kind een ouder verstootten, vertellen hoe dit kwam.”
Mascha Struijk interviewt Jannie de Jong
Podcast van Mascha Struijk (Professional vanuit je hart) en Jannie de Jong (Agressietrainer/auteur van ‘Help, ik word gemanipuleerd’ – Leer omgaan met ondermijnende collega’s, klanten en leidinggevenden) –
‘#142 Help ik word gemanipuleerd – de impact van onzichtbare agressie’ –
Jannie de Jong – Agressietrainer – https://agressietraining.nl/
Auteur “Help ik word gemanipuleerd”
Marco Strijker – Auteur ‘Niemand die Omkijkt’ – https://lnkd.in/evHSuTvK
“Ik ben in mijn jeugd mishandeld en verwaarloosd en dat laat diepe sporen na. Deze sporen hebben mij gevormd tot wie ik ben en beïnvloeden mijn leven nog iedere dag. In dit boek deel ik mijn ervaringen om te laten zien welke verwoestende gevolgen kindermishandeling kan hebben. Ik hoop hiermee duidelijk te maken hoe ingrijpend het is voor zij die het meemaken of hebben gemaakt. Een probleem waar we als samenleving een vuist tegen moeten maken. We kunnen deze kinderen niet aan hun lot overlaten.”
Niek Vink en Yolanda de Greeuw – Auteurs ‘De Seriepester ontmaskerd. Loskomen uit de greep van narcistisch misbruik, thuis en op het werk’ –
https://www.bol.com/nl/nl/f/de-seriepester-ontmaskerd/9300000070903005/
“De Seriepester ontmaskerd legt uit wat pesten en psychisch geweld met narcisme en psychopathie te maken kunnen hebben. Het werpt verhelderend licht op de manier waarop individuen met deze persoonlijkheidskenmerken ongezien hun agressie op nietsvermoedende medemensen uitleven. Psychische mishandeling, vaak onzichtbaar, is een veroorzaker van immens trauma bij slachtoffers en omstanders. Individuele levens worden ontregeld. Sociale netwerken ontmanteld. Werkende organisaties en families worden in hun ziel geraakt.”
Stichting Koosje – www.stichtingkoosje.nl –
“De stichting heeft als doel:
- het doorbreken van de taboesfeer van contactverlies tussen (een van de) ouders en hun kind(eren) en omgekeerd,
- het bevorderen van de kwaliteit van leven van (groot)ouders en kinderen die te maken hebben met contactverlies;
- het bieden van hulp vanuit een te vormen netwerk van ervaringsdeskundige ouders en professionele ervaringsdeskundigen;
- het bieden van mogelijkheden tot fysieke ontmoetingen tussen (groot)ouders en hun (klein)kinderen, die het contact zijn kwijtgeraakt;
- het bieden van ondersteuning bij het herstellen van contacten die verloren zijn gegaan tussen (groot)ouders en hun (klein)kinderen,
en het verrichten van al wat hiermee verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn. Tot dit doel behoort niet het doen van uitkeringen aan de oprichter of aan hen die deel uitmaken van organen van de stichting.”
Werken met De Verklarende Analyse – Eerst begrijpen, dan (be)handelen.
“Jeugdhulpverlening is vaak symptoomgericht en kijkt te weinig naar factoren die problemen veroorzaken en in stand houden. Een pleidooi om ieder hulptraject te beginnen met een verklarende analyse. Plus: een praktisch schema om het professionals makkelijker te maken.” https://www.kaponline.nl/magazine-artikelen/artikel-eerst-begrijpen-dan-behandelen/
Hilde Tempel vertelt over de Verklarende Analyse in haar podcast: https://www.youtube.com/watch?v=NEKa_na7NE4
Werken met de MASIC-onderzoeksmethode bij ouders, de NICHD-onderzoeksmethode bij kinderen (professor Corine de Ruiter)
https://www.conflictscheiding.eu/partnergeweld-bij-conflictscheidingen/ https://www.conflictscheiding.eu/masic-training/ https://www.conflictscheiding.eu/training-nichd-interview-protocol/
Werken met de TOP-3 methodiek – https://civilcare.org/index.php/opleidingen
“De complexe onveilige gezinsproblemen worden door de TOP-3 methodiek overzichtelijk en behapbaar.”
“Zo krijgen we samen met de ketenpartners een gedragen plan.”
“Voor de cliënten is dit een hele transparante manier van werken.”
“Het kost extra tijd aan de voordeur, maar gaat veel tijdswinst opleveren.”
“Het heeft reeds vanaf het eerste casusoverleg aanwijsbare effecten op de samenwerking en op de veiligheid.”
……………….
“Bovenstaande citaten zijn de reacties van de professionals die als eersten de opleiding in de TOP-3 methodiek hebben gekregen.” (bron: https://civilcare.org/index.php/opleidingen)